Woordverklaringen

 

Equatoriale diameter

Diameter van een planeet gemeten op de evenaar.

Naar boven | Venster sluiten
 

Polaire diameter

Diameter van een planeet gemeten van de noordpool tot de zuidpool.

Naar boven | Venster sluiten
 

Retrograad

Letterlijke betekenis; tegengesteld. Deze planeet roteert dus de andere kant op rond zijn as dan de andere planeten.

Naar boven | Venster sluiten
 

Excentrische baan

De vorm van de baan van een planeet. Excentriciteit (e), voor e = 0 is de baan een cirkel, voor 0 < e < 1 is de baan een ellips, voor e = 1 een parabool en voor e > 1 een hyperbool.

Naar boven | Venster sluiten
 

Perihelium

Plaats in de baan rond de zon waarbij een planeet op zijn kleinste afstand tot de zon staat. Op dit punt gaat een planeet volgens de tweede wet van Keplar sneller in zijn baan rond de zon.

Naar boven | Venster sluiten
 

Zonnedag/sterrendag

Een zonnedag is de tijd tussen het moment dat de zon recht boven een bepaalde plaats op een planeet staat, en het moment dat de zon, nadat de planeet rondgedraaid is, weer recht boven precies dezelfde plaats staat. Dit is dus, afhankelijk van welke kant de planeet op draait en in welke richting hij om de zon draait, langer of korter dan een sterrendag. Een sterrendag is namelijk dat de planeet precies 360░ om zijn noord-zuidas draait.
De volgende (Engelse) animatie maakt dit duidelijker:

Deze animatie laat zien dat een zonnedag (solar day) op Aarde ongeveer vier minuten langer is dan een sterrendag (sidereal day) doordat de Aarde in een baan rond de zon (orbit) beweegt. Op andere planeten is dit dus anders, afhankelijk van de snelheid waarmee de planeet om zijn as en om de zon draait. Ook kan het zijn dat een andere planeet dan de aarde de andere kant op draait.

Naar boven | Venster sluiten
 

Sterbedekking

Een sterbedekking is het moment waarop een bepaalde planeet, maan of planeto´de voor een ster langs schuift. Men probeert dan opvallende dingen te ontdekken op het moment dat de ster bedekt wordt, en op het moment dat de ster weer tevoorschijn komt. Hiermee kan men, met behulp van bekende informatie van de betreffende planeet, maan of planeto´de of juist van de betreffende ster nieuwe informatie afleiden over het bedekte, of bedekkende, hemellichaam.

Naar boven | Venster sluiten
 


ę 2007